Stijlen

De inhoud van mijn Yoga lessen is heel gevarieerd, maar volgt een vast stramien:  passieve en/of actieve houdingen samen met ademhalingsoefeningen, visualisaties, mindfulness, meditatie, zelfonderzoek en -dialoog op een lichte achtergrondmuziek. En dan is er nog even tijd voor thee.

MINDFUL YIN en INZICHT Yoga geeft ruimte, letterlijk en figuurlijk. Door de zwaartekracht haar werk te laten doen en je volledig over te geven aan de houding, ontstaat er ruimte. Yin yoga richt zich op het creëren van ruimte in je bindweefsel en gewrichten. Door een houding langer aan te houden, bereik je het stugge bindweefsel. De fascie. Yin yoga maakt je flexibel in elk opzicht. Door middel van stretch en druk worden alle meridianen gestimuleerd. Deze stimulatie zorgt voor het vrijkomen van energie, van de Prana. Zo laat je je energie weer stromen.

Om de spieren sterker te maken is er ook INTEGRAL Yoga, een fusie van verschillende stijlen Yoga.  Beweging en ademhaling lopen gelijk, wat een meditatief en ontspannend effect heeft maar ook warmte en kracht creëren. Je zult aangemoedigd worden om je bewust te worden van gevoelens en fysieke sensaties in plaats van esthetische doelen.

Combinatie van YOGA en BOEDDHISME Tijdens het beoefenen van Yoga (lichaamsoefeningen) richten we onze aandacht op de lichaamshouding, de lichamelijke sensaties, de ademhaling, de aanwezigheid of afwezigheid van gedachten, de stroom van energie… en op het komen en gaan van dit alles.
We doen dit tijdens de asana’s (houdingen) en daar tussenin. We observeren de steeds terugkerende afwisseling tussen spanning en ontspanning, tussen het actieve deel van de houding en de passieve tweede helft van de pose.
We slaan de stroom van verandering gade zoals hij zich aandient. Zonder oordeel; zonder ons te vergelijken met anderen; zonder iets te willen bereiken; zonder voorkeur of afkeer; zonder naar ons toe te trekken wat we fijn vinden of af te stoten van wat we onprettig vinden.
Met neutraliteit en helderheid blijft onze aandacht verankerd in het steeds veranderende NU. We kijken als een getuige. Met regelmatige beoefening groeit onze aandacht tot de voortdurend aanwezige neutrale achtergrond achter al dit komen en gaan van de dingen.