Yin Yoga & The Four Foundations of Mindfulness

… in het najaar van 2018, nieuw data TBC

De woorden mindfulness en zelfs vipassana beginnen steeds gewoner te worden en er is veel belangstelling voor deze methoden in het Westen.  Inmiddels worden zij toegepast in de gezondheidszorg, onderwijs, bedrijfsleven, enz.

Wat is mindfulness? Mindfulness betekent je aandacht richten op je huidige ervaring, op het hier en nu, met nieuwsgierige, niet kritische blik. Thich Nhat Hanh omschrijft mindfulness als volgt: “Mindfulness of leven in aandacht is de energie van volle aandacht en het aanwezig zijn in het heden. Het is de voortdurende oefening om in elk moment het leven diep aan te raken. Om mindfulness te oefenen hoeven we nergens anders naartoe. We kunnen mindfulness thuis of onderweg oefenen. We kunnen vrijwel alles doen wat we altijd doen – lopen, zitten, werken, eten, praten – met het verschil dat we ons bewust zijn van wat we doen”.

De vier fundamenten van mindfulness? Buddha heeft de vier fundamenten van mindfulness in Mahā Satipatthāna Sutta or The Great Discourse on the Foundations of Mindfulness geïdentificeerd als volgt: 1) lichaam 2) gevoelens 3) geest 4) leven

Tijdens dit weekend gaan we onderzoeken wat er bedoeld wordt met mindfulness vanuit een boeddhistisch en een meer psychologisch perspectief via de vier fundamenten van mindfulness in de Vipassana meditatie samen met YinYoga. Tijdens elke sessie is er tijd om een van de fundamenten uit te leggen en dit fundament te beoefenen tijdens meditatie en YinYoga houdingen.

Elke sessie kan apart geboekt worden. Om een duidelijk beeld van Mindfulness/Vipassana meditatie en YinYoga te kunnen krijgen is het hele weekend een mooie opportuniteit om de diepte in te gaan.

WORKSHOP 1: MINDFULNESS VAN HET LICHAAM & YIN YOGA
Het eerste fundament van mindfulness is opmerkzaamheid van je lichaam. In deze workshop focus je op je ademhaling.  Na een korte uitleg, beoefenen we YinYoga samen met mindfulness, waarbij we ons bewust worden van de beweging van onze ademhaling.

WORKSHOP 2: MINDFULNESS VAN DE GEVOELENS & YIN YOGA
Het tweede fundament van mindfulness is opmerkzaamheid van je gevoelens, of mentale ervaring uit de fysieke sensatie.

WORKSHOP 3: MINDFULNESS VAN DE GEEST & YIN YOGA
Het derde fundament van mindfulness is opmerkzaamheid van bewustzijn of de mentale factoren die het bewustzijn kleuren vb. hebzucht, afkeer, geluk, afdwalende geest, denkende geest, enz.

WORKSHOP 4: MINDFULNESS VAN HET LEVEN & YIN YOGA
Het vierde fundament van mindfulness is breed en wij zullen daarom focussen op de opmerkzame waarneemfenomenen d.w.z. beelden, geluiden, geuren, smaken, sensaties, mentale factoren.

Voor wie? Deze sessies zijn geschikt voor elke leeftijd en yoga of meditatie ervaring is niet vereist.

De workshop wordt gegeven in een kleine groep, zo krijg je optimale begeleiding (minimaal 6 en maximaal 12)

Locatie? Shala Samsara in Branst.
Prijzen? 
Per workshop: €35
Full Weekend: €130

Inschrijven